söndag 8 februari 2009

Ur "Hemmets stora kokbok och rådgivare"


Jag har en gammal fin bok från början av förra seklet. Den är tjock som en tegelsten och väldigt nött, men jag använder den nästan dagligen. Ur den hämtar jag fantastiska recept, städningsråd och till och med skönhetsråd. Ni ska få ett recept på en lättbakad tårta.

Tårtan heter kort och gott "Tårta fin och god":

200g mandel, 3 äggulor, 2 äggvitor, 125 g socker, 25 g stötta skorpor (=ströbröd), 5 msk smält smör, 5 msk grädde.

Mandeln skållas och rives. Äggulorna röras länge med sockret och så iröras mandeln, grädden, smöret, stötbrödet och till sist 2 äggvitor, slagna till skum. Häll i smörad och bröad form.

Kakan höjer mycket i ugnen och bör stå i svag ugnsvärme (150 grader) i ungefär en timme. Kakan uppstjälpes och garneras inuti hålet samt runtom med kompott.

Inga kommentarer: