
Jag har en hel del gamla intressanta kokböcker, bla "Husmoderns Köksalmanack" från 1943 - mitt under det brinnande 2a världskriget. Den är full av konstiga recept med ingredienser som vi inte är vana vid idag. Det var ju ransoneringstider och man var tvungen att försöka klara sig med det man hade. Bl a beskriver boken hur grävling, räv och ekorre smakar... Jag bjuder på ett recept som inte är alltför knäppt: Karamellkräm.
1 äggula, 1 1/4 dl brun farin, 2 msk potatismjöl, 1/2 l mjölk, 1 msk smör, 1 tsk vaniljsocker.
Äggulan vispas med sockret och lite mjölk, potatismjölet iblandas.
Resten av mjölken kokas upp och hälls under vispning över äggblandningen. Alltsammans hälls tillbaka i kastrullen och får sjuda under omrörning tills krmen tjocknar. Smör och vaniljsocker tillsättes.
Häll upp i skål att kallna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar